{ "title": "Bebeklerde Su Çiçeği", "image": "https://www.sucicegi.gen.tr/images/bebeklerde-su-cicegi.jpg", "date": "20.01.2024 22:58:08", "author": "Öznur Taşpınar", "article": [ { "article": "
Bebeklerde su çiçeği, her yaş grubunda görülebilen su çiçeği hastalığı yeni doğan bebekte dahil olmak üzere yaş fark etmeksizin herkeste görülebilir. Oldukça bulaşıcı, viral ve önlem alınmaz veya aşısı yapılmaz ise ölüme bile götürebilen ciddi bir hastalıktır. Bebeklerde çoğunlukla bulaşma yolu ile meydana gelmektedir. Eğer evde suçiçeği hastalığına yakalanmış bir kişi varsa bebeğinde hastalığa yakalanma ihtimali çok yüksek olmaktadır. Bunun dışında bebeklerde suçiçeği durumu en fazla 4-5 yaş grupları arasında çıkmaktadır.

Bebeklerde su çiçeğinin kuluçka dönemi 10-15 gün arasında değişkenlik gösterebilir. Lakin hastalık çoğunlukla temastan 13 gün sonra görülmeye başlar. Bebeklerde hastalığın ilk belirtisi halsizlik, ishal ve deride döküntü şeklinde görülmektedir. Birkaç gün içerisinde döküntü olan kısımlarda kırmızı benek şeklinde yuvarlak yaralar meydana gelebilir. Bu yaralar bebekte iz bırakmayabilir. Bebek eğer hareket edecek büyüklüğe gelmiş ise yaraların kaşıması halinde iz kalma olanağı da artabilir.

Bebeklerde su çiçeği belirtileri nelerdir?

Bebeklerde görülen su çiçeği hastalığının belirtisi yetişkinler de görülen su çiçeği hastalığı ile hemen hemen aynı olmaktadır. Ancak bebeklerin bünyesi daha hassas olmasından dolayı iyileşme ve hastalığı atlatma süreci daha uzun ve sıkıntılı olabilir. Vücudun bazı yerlerinde kırmızı benek şeklinde yaralar görülebilir. Bu yaralar oldukça kaşıntılı ve kişiyi rahatsız edecek düzeydedir. Eğer yaralar şiddetli şekilde kaşıntıya yol açar ve bebeği çok fazla rahatsız ederse nemli bir bezle vücut hafif şekilde silinebilir. Böylelikle bebekte bir rahatlama oluşacaktır. Ancak bebeğin vücudunu silerken çok yavaş ve nazik davranmak gerekir. Aksi halde tahrişe yol açabilir.

Lezyonların vermiş olduğu rahatsızlık sadece kaşıntı değil bölgede yanma hissi de vermektedir. Kişide görülen bu yanma hissine iyi gelecek en önemli yöntem nemli bir bezle hafif şekilde lezyonlara masaj yapmak olacaktır.

Bebeklerde su çiçeği rahatsızlığın da deri de görülen kırmızı renkli yaraların iz bırakmasını önlemek için bebeğin eline eldiven giydirmek iyi gelebilir. Aksi halde yarada kaşınma ile kopma görülebilir bu da bölgede iz kalmasına yol açabilir. Su çiçeğinden dolayı oluşan izin deriden geçme olanağı çok düşüktür.

Bebeklerde su çiçeği tedavisi nasıl yapılır?

Hastalığın durumuna göre iyileşme de tercih edilecek yöntem farklı olabilir. Öncelikle bu hastalık bebekte ateş olmasına neden oluyorsa ateş düşürücü verilebilir. Böylelikle bebeğin rahat uyuması sağlanabilir. Deride oluşan lezyonlar kaşıntı ve döküntüye yol açıyorsa bunun için losyonlar verilmektedir.

Bebeğin yaşına göre alınması gereken ilaçlar değişkenlik gösterebilir. Özellikle bu süreçte ateş düşürücü ve ağrı kesici şuruplar birinci planda tutulur. Eğer hastalığın varlığı devam ederken yüksek ateş gerçekleşir ise bebeğin iyileşme süreci de kısabilir. Hem bunu önlemek için hem de bebeğin sağlığı ilk planda tutularak ağrı kesici ateş düşürücü şurup evde mutlaka bulundurulmalıdır. Bebekte eğer suçiçeği hastalığının varlığı gözlenmiş ise mutlaka zaman kaybetmeden doktora gitmek gerekir. Bebeğin bu hastalığı kolay bir şekilde atlatabilmesi için gerekli önlemler alınmalıdır.
" } ] }