{ "title": "Çoçuklarda Su Çiçeği Hastalığı", "image": "https://www.sucicegi.gen.tr/images/cocuklarda-su-cicegi-hastaligi.jpg", "date": "19.01.2024 21:23:28", "author": "öznur uzun", "article": [ { "article": "Çocuklarda Su Çiçeği Hastalığı, daha fazla olarak çocuklarda ortaya çıkan su çiçeği hastalığı, en sık görülen ve oldukça ağır belirtilere neden olmayan ve virüs kökenli olarak olan bulaşıcı hastalıklardan birisidir. Su çiçeği hastalığına sebep olan virüs ise \"varicella zoster\" ismindeki virüsten ortaya çıkmaktadır. Ortaya çıkan bu virüs özellikle çocuklarda su çiçeğinin çıkmasına neden olurken, bunun dışında zona hastalığının ortaya çıkmasında da büyük rol oynamaktadır. Su çiçeği hastalığı çoğunlukla bu virüsün özellikle birinci enfeksiyonundan kaynaklı olarak meydana gelen ve çocukluk çağında geçirilen bulaşıcı bir hastalıktır. Zona hastalığı ise genellikle çocukluk çağında önceden geçirilmiş olan su çiçeğinin ardında kişinin yetişkinlik ya da ihtiyarlık çağlarında meydana gelebilen hastalıklardan birisidir.

Çocuklarda Su Çiçeği Hastalığı Belirtileri Nelerdir, su çiçeği hastalığının belirtileri bu hastalığı geçiren çocuk ile temas edildikten yaklaşık olarak ile 14 ile 16 gün sonrasında meydana gelmektedir. Su çiçeği hastalığında ortaya çıkan döküntüler ise çoğunlukla 1 ya da 2 gün öncesinde ve çocuklarda halsizlik, karınlarında ağrı şeklinde belirtiler göstermektedir. Ayrıca su çiçeği döküntüleri öncelikle çocuğun kafa derisinden başlayarak, yüz bölgesine ve gövdesine, daha sonra da kol ve bacaklara doğru yayılım göstermektedir.

Çocuklarda Su Çiçeği Hastalığı Tanısı Nasıl Yapılır, çocuklarda ortaya çıkan su çiçeği hastalığının tanısında en önemli olan bulgulardan birisi döküntülerin olmasıdır. Eğer kısa zaman içerisinde su çiçeği geçiren bir kişi ile çocuğun temasının olması direk su çiçeği tanısının konmasına yardımcı olmaktadır. Ancak bazı zamanlarda döküntüler olmasına rağmen arada kalınabilir, bu durumda hemen döküntülerden alınmış olan örnekler ile laboratuvar testleri yapılabilmektedir.

Çocuklarda Su Çiçeği Hastalığı Bulaşma Yolları, çocuklarda sık olarak rastlanan su çiçeği bulaşıcı olan bir hastalıktır. Ancak su çiçeğinin bulaşıcılık süresi ise genellikle döküntüler ortaya çıkmadan ya da gün öncesinden başlamaktadır. Bu durum meydana gelen döküntülerin tamamen kabuk tutmasına kadar devam etmektedir. Ayrıca su çiçeği hastalığında ortaya çıkan döküntüler ile direk olarak teması halinde kolaylıkla bulaşabilmektedir. Temas haricinde su çiçeği hastalığı damlacık yolu yani hava yolu ile de bulaşabilmektedir. Kısacası su çiçeği hastalığı geçiren bir çocuk ile aynı evin içerisinde yaşayan başka bir kardeşine bu hastalığın bulaşma riski oldukça yüksek olmaktadır. Genellikle çocuklarda ortaya çıkan su çiçeği hastalığı ilkbaharın başında ya da kış ayının sonunda meydana gelmektedir.

Çocuklarda Su Çiçeği Hastalığı Tedavisi Nasıl Yapılmalıdır, bağışıklık sistemi normal olan çocuklarda tedavi yalnızca meydana gelen kaşıntının ve bakterilerin neden olduğu enfeksiyonun önlenmesi için uygulanmalıdır. Su çiçeği hastalığında çocuklarda ortaya çıkan kaşıntı eğer hafif dereceli ise losyon tedavisi, fakat ağır ise genellikle hap tedavisi şeklinde yapılmaktadır. Bu önlemlerin yanında mutlaka çocuğun tırnaklarının kesilerek törpülenmesi gerekmektedir. Ayrıca bakteriden kaynaklı olarak meydana gelen enfeksiyonun gelişiminin önlenmesi için çocuğun vücudu günlük olarak temizlenmelidir. Eğer su çiçeği hastalığından dolayı çocukta yüksek ateş durumu söz konusu ise ateş düşürücü ilaç verilebilir. Su çiçeği geçiren çocuğa kesinlikle aspirin verilmemelidir. Bağışıklık sistemi güçlü olmayan çocuklarda ve yetişkinler su çiçeği hastalığına yakalandığı zaman genellikle antiviral tedavi uygulanmaktadır.
" } ] }