{ "title": "Çocuklarda Su Çiçeği", "image": "https://www.sucicegi.gen.tr/images/cocuklarda-su-cicegi.jpg", "date": "20.01.2024 07:21:56", "author": "kader aslan", "article": [ { "article": "
Çocuklarda Su Çiçeği, Genellikle çocuklarda görülen bir hastalık olmakla birlikte ağır belirtileri olmayan virüse bağlı bir hastalıktır ve bulaşıcıdır. Bu virüs varicella-zoster'dir. Bu virüs zona ve su çiçeği hastalıklarını yapar ve çocuk çağı hastalığıdır, nadiren büyüklerde görülür. Su çiçeği vücutta çıkan sinek ısırığı gibi fakat iltihaplı döküntülerden anlaşılır, eğer tanı konamıyorsa alınan döküntülerden laboratuvar testi sonucu anlaşılır.

Çocuklarda su çiçeği bulaşma yolları: Su çiçeğinin bulaşma süresi döküntüler başlamadan birkaç gün öncesi başlar ve döküntüler kabuklanmaya başlayana kadar devam eder. Hava yolu ile bulaşabilir, aynı evde yaşayan veya dışarıdan gelen bir çocuğa kolaylıkla bulaşır. Daha çok ilkbahar ve kış aylarında görülen bir hastalıktır.

Su çiçeğinden korunma yolları: Su çiçeğinden korunmak için ilk başta aşı yaptırılması gerekir. Aşılar çocuklarda 12 aylıkken ilk doz olarak daha sonra okul çağında 7 yaşlarında toplam iki doz olarak yapılır (Su çiçeği aşısı devlet tarafından karşılanmaktadır). 12 yaşından büyüklerde yine iki doz olarak fakat bir ay arayla aşının yapılması gerekir. Diğer korunma yolu ise çocuğunuz aşıları yapılmadan önce su çiçeği olmuş biriyle temas ettiyse ilk 72 saat içinde aşısının yapılması koruyabilir ve su çiçeği hastalığı olan birinden uzak tutmak, temas ettirmemek, aynı ortamda da evde bulundurmamak.

Çocuklarda su çiçeği belirtileri: Su çiçeği grip gibi başlar ve ateş yapar, vücutta kaşıntılı içi su dolu sivilceler, döküntüler çıkar. Bu özde ve ağızda da çıkabilmektedir. Genellikle 15 yaşından küçüklerde ortaya çıkar.

Çocuklarda su çiçeği tedavisi: Yüksek ateş olmaması açısından ateş düşürücü, kaşıntıyı alması için losyonlar kullanılır ve yatakta dinlenmedir. Su çiçeği hayat boyunca bir kere çıkarılır ve hasta olan kişiden ikinci kez bulaşmaz.
" } ] }