{ "title": "Gebelikte Su Çiçeği", "image": "https://www.sucicegi.gen.tr/images/gebelikte-su-cicegi.jpg", "date": "21.01.2024 10:00:47", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Gebelikte su çiçeği, sadece su çiçeğine daha önce bağışıklık kazanmamış kadınlarda görülebilir. Normalde gebe kalan bir kadın erişkinlik ve doğurganlık dönemindedir. Su çiçeği genellikle çocukluk döneminde geçirilen bulaşıcı bir hastalık olduğundan, kadınlar daha önceden bu hastalığı geçirmiş ve bağışıklık kazanmış olurlar. Ancak önceden su çiçeği geçirmemiş kadınlarda olabilir. Bu hastalığı önceden geçirmemiş ve gebelikte su çiçeği geçirenler ise çok ağır bir hastalık süreci geçirirler. Gebelikten önce su çiçeğini geçirdiğini hatırlamayanlar, bu hastalığa karşı bağışıklığının olup olmadığını çok kolay uygulanan bir kan testi sayesinde öğrenebilir, buna uygun şekilde önlemlerini alabilir.

Gebelikte su çiçeği etkileri nelerdir?

Gebelik hassas bir dönemdir. Gebe kadınlar kendilerini gebelik boyunca her türlü olumsuzluktan korumaya çalışmalıdır. Eğer daha önceden su çiçeğine karşı bağışıklık bulunmuyorsa, hastalığın gebelik üzerine etkilerine hangi süreçte geçirdiğine göre bakmak gerekir.

Gebe kadının gebeliğin başlangıcında ilk üç ayda ya da altıncı aylık gebelikte su çiçeği hastalığını geçirmesi halinde bebekteki CVS diye adlandırılan kazanılmış su çiçeği sendromuna yakalanma olasılığı çok azalır. Bebeğin bu sendroma yakalama riski gebeliğin 13 ve 20. Haftaları arasında oldukça yüksektir. Yani gebeliğin bu haftalarında su çiçeği geçirmek daha risklidir.

CVS su çiçeği sendromuna yakalanan bebekte doğumda kusurlar, ciltte yara izleri, kol ve bacaklarında kusurlar, bebeğin başının olması gerekenden küçük olması, görme sorunlarının bulunması gibi etkiler görülebilir. Eğer gebelikte su çiçeği hastalığı geçirilirse, mutlaka bebekte oluşabilecek riskler açısından detaylı ultrason analizi yapılmalıdır. Su çiçeği geçirmiş gebe kadınlar doktor kontrollerini sıklaştırmalı ve anne karnındaki bebek gelişimi daha detaylı takip edilmelidir.

Gebelikte son üç aylık periyotta su çiçeği geçirilirse, anne karnındaki bebek daha az zarar görebilir. Su çiçeği başlangıcını takip eden beşinci günde anne adayının vücudu antikor üretimine başlar. Dolayısıyla plasenta yardımıyla bu antikorlar bebeğe aktarılır. Bu sayede bebeğin bağışıklık sistemi su çiçeğine karşın etkin bir koruma desteği almış olur. Doğumdan önceki 20 gün içinde anne adayı su çiçeği geçirirse, bebekte bu hastalığı geçirir. Fakat annesinden geçen antikorlar sayesinde su çiçeği geçirirken önemli bir sağlık sorunu meydana gelmez.

Gebelikte su çiçeği için hangi önlemler alınmalıdır?

Mümkün olursa yani planlı bir gebelik söz konusuyla gebelikten önce anne adayları su çiçeğine karşı bağışıklıklarını test etmek için kan testini yaptırmalıdır. Böylece gebelik süresince su çiçeğinden korunmak için gereken tedbirleri alabilirler. Gebelik süresince özellikle su çiçeği salgınları olursa, kesinlikle kalabalık ortamlara girmemeleri, başka çocukları varsa su çiçeği geçirebilecekleri dikkate alınarak onlara fazla yaklaşmamalıdır. Bunun yanında gebelik kontrollerini de sıklaştırmaları faydalı olur. Bu önlemler anne karnındaki bebeğin sağlığını olumlu etkileyecektir. Daha önceden su çiçeği geçirdiğini bilen kadınlar açısından sorun yoktur. Çünkü hastalığı geçirdikleri için gebelikte su çiçeği bağışıklıkları bulunmaktadır.
" } ] }