{ "title": "Hamilelikte Su Çiçeği", "image": "https://www.sucicegi.gen.tr/images/hamilelikte-su-cicegi.jpg", "date": "21.01.2024 02:26:30", "author": "şükran akdağ", "article": [ { "article": "Hamilelikte su çiçeği: Çok sıklıkla görülmese de her 10.000 kadının %5'te görülse de hamilelikte su çiçeği çok ciddi bir durumdur. Bütün çocuk hastalarının gurubu gibi genellikle kışın bahar aylarında daha sık görülebilir. Su çiçeği genellikle çocukken çıkartırlar nadiren de olsa bazen erişkinler dede görülür. Erişkinlerde görülen su çiçeği çocuklara nazaran daha ağır geçirirler. Özelikle hamilelerde daha da zor geçer. Su çiçeği geçiren bir insanla temas yolu ile veya havadaki virüs mikroplarının solumasıyla da bulaşabilir. Aynı evin için bir kişinin su çiçeğini çıkartması diğer çıkartmayan bireylere çok rahatlıkla bulaşır. Su çiçeğinin en önemli belirtisi uçları sulu kırmızı döküntüleridir. Erişkinlerde bazen döküntüden önce halsizlik, ateş, kas ağrıları, eklem ağrısı ve baş ağrısı gibi belirtiler gösterebilir. İlk döküntüler önce yüzde çıkar ve daha sonra aşağıya doğru yayılır. Döküntüler 7 gün içinde iyileşir.

Döküntüler aksettiği süre zaafında ev halkına çok rahatlıkla bulaşabilir. Hastalığın kuluçka dönemi 14-20 gün içinde değişebilir. Mikrobu ilk aldığın temas ya da solunum yolu ile alındığı taktirde birkaç gün içinde virüs bölgesel lenf düğümlerinde çoğalarak daha sonra buradan kan yolu ile organlara genelde karaciğer ev dalakta ve genel olarak buralarda çoğalmaya devam ederler. Döküntüler ortaya çıkmadan 1-3 hastalık etrafına bulaşmaya başlar. Bu döneme kuluçkalama dönemi denir. Su çiçeği zaman zaman ölümlere yol açtığı söylenir. Bu yüzden hamilelikte su çiçeğine dikkat edilmelidir. Erişkinlerde en sık görülen durumlardan biri de zatürre olma ihtimali olabilir. Zatürre nedeni ile hastaneye yatan hasta sayısı %5-14 kadara yükselir. Bu yüzden hayatını kaybeden hasta sayısı da hemen hemen %11 kadardır. Belirtiler genellikle döküntüler başladıktan 1-5 gün içinde ateş, öksürük, solunum yetmezliği, göğüs ağrısı, tükürükte kan gelme gibi belirtiler gösterebilir. Su çiçeğinin bir diğer komplikasyonu da beyin iltihabıdır tabi bu durum çok sıklıkta görülen bir durum değildir. Hamilelikte su çiçeği riskli bir durum bu durumda pnömoni başta olmak üzere komplikasyonların görülme riski daha yüksek olduğu için hastalık çok daha ciddi bir durum alır. Günümüzdeki gibi gelişmiş yoğun bakım ünitesi olmadığı için su çiçeği pnömonisi ne denile hamile kadınlardaki ölüm sayısı %35'e yakın olduğu söylenmektedir. Hamile kadınlarda su çiçeğine bağlı zatürre görülmesi bazı risk faktörü şunlardır, kronik karaciğer hastalığı, sigara içmek ve bağışıklık sistemi hastalıkları olabilir. Su çiçeği çıkaran hamile kadının yakın takip edilmesi gerekir.

Su çiçeğinin bebek üzerindeki etkisi

Su çiçeği çıkartan anne enfeksiyonun aktif durumda olması bebekte ciddi sorunlar çıkabilir. Bebeklerin %97'side herhangi bir etki ortaya çıkmayabilir. Bebekte intrauterin enfeksiyon olması, üç şekilde oluşabilir. Konjenital varisella sendromu, belirtisi olmada kan değerinin pozitif olması, bebeğin su çiçekli doğması gibi ihtimaller olabilir. İlk aylarda su çiçeği fetal anomalilere neden olacağından çok daha önemlidir. Konjenital vericella sendromu bebeği kol ve bacaklarında, gözlerinde, deride ve sinir sisteminde anomalilere neden olur ve bu durum nadiren de olsa bazen bebek anne karnında ölüme yol açabilir. Bu tür belirtiler en çok hamileliğin 20'ci haftasında ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir. Bebekte görüle bilinecek bulgularda bazıları ciltte lekelenmeler, doğum kilosunun düşük olması, ciltte zikzak şeklinde nedbe dokusu, katarak, gözlerin normalden küçük olması, görme sinirinde küçülme, parmaklarda anomali, kolda veya bacaklarda kısalık, kaslarda güç kaybı, derin tendon reflekslerinde kaybolma veya azalma, his kaybı, beyin iltihabı, idrar veya dışkıyı tutamama, başının normalden küçük olması, sera nöbeti, beyin dokusunun gelişmemesi, bağırsakta gelişme bozukluğu, böbreklerde anomali, ancak bu durumların ortaya çıkma ihtimali düşükte olsa olabilme ihtimali vardır.
" } ] }