{ "title": "Su Çiçeği Aşısı Ne Zaman Yapılır", "image": "https://www.sucicegi.gen.tr/images/su-cicegi-asisi-ne-zaman-yapilir.jpg", "date": "19.01.2024 02:52:38", "author": "ayşe ekercan", "article": [ { "article": "Su çiçeği aşısı ne zaman yapılır, su çiçeği hastalığı çocuklarda çok yaygın görülen bir hastalıktır. En sık okul öncesi yaşlarda görülen bu hastalıktan korunmanın en kolay yolu çocuklarımıza su çiçeği aşısını yaptırmak gerekiyor. Su çiçeği aşısı attenüe bir virüs aşısıdır. Daha önce genelde yapılmamasına rağmen hali hazırda yaygın olarak kullanılan bir aşıdır. Bu aşının koruyucu etkisi çok yüksek bir aşıdır. Ağır olan su çiçeği enfeksiyonu göz önüne alındığında aşının faydası %95'e kadar çıkmaktadır. Aşı olan çocuklar nadiren su çiçeği geçirebilirler. Ama bu durumlarda da su çiçeği geçiren başka bir çocukla çok yakın temasta bulunmuş olması gerekmektedir.

Aşı olan çocuk su çiçeği hastalığı çok düşük ve çok hafif olarak geçirebilir. Döküntü sayısı çok az olur. Nadiren de olsa aşılı çocuklarda su çiçeği görülürse, bu hastalığı geçirme süreci çok kısa olur. Su çiçeği aşısı diğer aşılarla aynı anda rahatlıkla uygulanabilir. Ama farklı enjektörler ve farklı bölgelerden yapılmalıdır. Ama kızamık aşısı, kızamıkçık aşısı, kabakulak aşısı gibi canlı virüs aşıları ile aynı anda yapılmayacaksa en az 1 ay ara vermek gerekir.

Su çiçeği aşısı uygulanırken nelere dikkat edilmesi gerekir?

Ağır ve orta derecede hastalığı olan çocukların ve yetişkinlerin, hastalıkları geçtiği dönemlerde yapılması gerekir. Su çiçeği aşısı yapıldıktan sonra 6 hafta kadar çocuklara kesinlikle salisilat içeren aspirin gibi ilaçların kullanılmaması gerekir.

Su çiçeği aşısı ne zaman yapılır?

Bir yaşını dolduran çocuklarda aşı güvenle yapılabilir. Kreşe, yuvaya giden ya da okul çağında olan çocuklarda su çiçeği aşısının yapılması ile belirgin bir şekilde hastalığın önüne geçilmektedir. Yan etkisi olmayan bir aşı olduğu için ve koruyuculuk derecesinin yüksek olması sebebiyle bu aşıyı önermekteyiz. Su çiçeğinin bulaşma süresi uzun olduğu için çocuk okula ya da kreşe gidiyor ise bulunduğu ortamda diğer çocuklara bulaştırma riski yüksek olacaktır ve çok bulaşıcı bir hastalık olduğu için yakın temasta olunca diğer çocuklara daha çabuk geçebilir. Su çiçeği hastalığın yan etkilerinin fazla olması nedeniyle ve bu aşının koruyuculuk oranının çok yüksek olması nedeniyle aşının yapılması ne kadar faydalı olduğu ortadadır. Hatta çocuklar su çiçeği geçirmeden ergenlik yaşına gelmiş olsalar bile bu yaşlarda bu aşıyı yapma fırsatı kaçırılmamalıdır.

Su çiçeği aşısının yan etkileri varmıdır?

Su çiçeği aşısının yan etkisi hemen hemen hiç olmaz. Ama aşı yapılmış çocukların, aşı yapılmış ergenlik çağındaki çocukların aşıdan sonraki 1 ay içinde birkaç tane çok hafif döküntü görülebiliyor. Bu sayı genelde 2-5 arasında olur. Bu yüzden herhangi bir belirti ortaya çıkarmaz ve hastalık bulaştırma riski hiç olmaz. Su çiçeği aşısı olduktan sonra aşı yapılan yerde geçici ağrı hassasiyet ve geçici kararsızlık olabilir. Aşının organlara yan etkisi yoktur.
" } ] }