{ "title": "Su Çiçeği Aşısı", "image": "https://www.sucicegi.gen.tr/images/su-cicegi-asisi.jpg", "date": "19.01.2024 11:47:02", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Su çiçeği aşısı, bulaşıcı özelliği oldukça fazla olan su çiçeği hastalığına karşı etkin bir koruma sağlar. Yapılan araştırmalar dünyada her yıl çok sayıda su çiçeği vakası olduğunu, buna bağlı olarak sorunlar yaşandığını ve hastalığın ağır geçmesi nedeniyle hastanede yatışların olduğunu ve belirli sayıda su çiçeği nedeniyle ölüm olduğunu belirlemiştir. Ancak su çiçeği aşısının uygulanmaya başlandığı 1995 yılından itibaren, su çiçeği hastalığı görülme oranının ve hastanede yatışın belirgin derecede azaldığı görülmüştür. Su çiçeği hastalığının yaklaşık %90 kadarı 15 yaşın altındaki çocuklarda görülmektedir. Daha önceden en fazla 5-9 yaş arasındakileri etkilerken, günümüzde okul öncesinde yoğunlaştığı belirlenmiştir. Su çiçeği aşısının içeriği canlı virüs aşısıdır. İlk kez 1974 yılında Japon Prof. Michiaki Takahashi ve çalışma arkadaşları tarafından geliştirilmiştir. Aşı 20 yıldan uzun süredir kullanılmakta, Amerika'da ise 1995 yılında ruhsat almış ve uygulanmaya başlanmıştır.

Su çiçeği aşısı ne zaman yapılmalı, koruyuculuğu nedir?

Su çiçeği aşısı 12-18 aylık bebeklere tek doz olarak yapılması önerilir. Gelişmelerle son yıllarda 13 aylık bebeklere önerilir. Eğer 13 yaşına kadar aşılanmamış ergenler varsa, bunlara 4-8 hafta aralıklarla 2 doz halinde aşılama yapılmalıdır.

Aşıyı olanlar su çiçeği hastalığından %70-90 oranında korunur. Su çiçeğini şiddetli geçirmekten ise %95 oranında korunurlar. Aşının ruhsat aldığı 1995 yılında aşı yaptıranların bağışıklığı hala devam etmektedir. Aynı şekilde Japonya'da aşının kullanımına başlandığında aşılananların hala su çiçeğine karşı bağışıklıkları devam etmektedir. Su çiçeği aşısının tek doz halinde yaşam boyu bağışıklık sağlaması gerekir. Fakat bazı çalışmalar sırasında 4-5 yaşlarında ya da 9-11 yaşlarında aşının 2. Dozu yapılması önerilir. Bazı çocuklar aşıya olumlu yanıt verse de hafif su çiçeği geçirebilirler. Bu her 100 çocuktan sadece 1-2 tanesinde görülebilir.

Su çiçeği aşısı olan çocukların bu hastalığı ailedeki kişilere bulaştırması konusunda endişe duyulsa bile, bu oldukça nadir olur. Sadece aşı yapılan çocuklarda deri döküntüleri olursa bu risk ortaya çıkabilir. Bu döküntüler olursa, çocukla temastan kaçınılmalıdır. Su çiçeği hastalığından korunmanın en etkili yöntemi su çiçeği aşısının yapılmasıdır. Çocukların 1 yaşından itibaren tek doz su çiçeği aşısı sayesinde bu hastalıktan korunması mümkündür. Daha önceden hastalığı geçirmeyenler, aşı olmayan yaşça büyük çocuklar ve erişkinlerde aşı olması gerekenler arasındadır. Bu aşı cilt altında yani subcutan olarak uygulanır.

Su çiçeği aşısı kimlere yapılmalıdır?

Bu aşı her şeyden önce su çiçeği hastalığını geçirmemiş olanlara uygulanmalıdır. Aynı zamanda;
Su çiçeği aşısı başka aşılarla birlikte uygulanabilir

Güvenilir bir aşı olan su çiçeği aşısında sonradan %5-35 kadar hafif yan etkiler olabilir. Aşı yerinde kızarıklık, şişlik ve ağrı olabilir. %3-5 oranında hafif döküntüler olur, ancak döküntülerin içi sıvıyla dolu olmaz. Eğer aşı sonrası döküntü olursa, bu 5-25 gün sonra ortaya çıkabilir. Döküntüler ilk 2 haftada olursa, çocuğun dışarıdan su çiçeği virüsü aldığı düşünülebilir. Su çiçeği aşısı çocukluk döneminde diğer aşılarla birlikte aynı zamanda uygulanabilir, bunda bir sakınca yoktur.
" } ] }