{ "title": "Su Çiçeği Ateş Yaparmı", "image": "https://www.sucicegi.gen.tr/images/su-cicegi-ates-yaparmi.jpg", "date": "21.01.2024 10:41:02", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Su çiçeği ateş yapar mı, Su çiçeği çocukluk çağı hastalığıdır. Hastalığın bulaşıcılığı çok yüksektir. Çocuklarda döküntüyle ve ateşle beraber seyreden bir hastalıktır. Kuluçka dönemi olarak enfeksiyon mikrobu bulaştıktan 14-21 gün sonra döküntü ortaya çıkmaktadır. İlk 1-2 gün hafif ateş, halsizlik, burun akıntısı gibi bulgular olur. 1-2 gün bu hafif bulguların arkasından döküntü başlar.

Su çiçeği ateş ile döküntü yapar mı?

Döküntüler vezikülerdir, yani içi sıvıyla doludur. Genelde çocukların yüzünde, saçının içindeki deri kısmında, boynunda, karnında, sırtında olur. Döküntü kollarda daha az görülür. Su çiçeğinde her yaş döneminde döküntü olabiliyor. Hafif ama daha kabartılı bir kızarıklık ve içi sıvı dolu lezyonlar vardır.

Su çiçeği ateş yapar mı, Döküntünün aktif olarak arttığı dönemde ateş 1-4 gün arası sürmektedir. Bir de kurumakta olan, kabuklanmakta olan lezyon vardır. Ateş ve döküntü dışında, özellikle çok spesifik olan su çiçeği döküntüsü oldukça kaşıntılıdır. Yani çocuklar döküntü olan bölgeleri kaşımaya çalışmaktadırlar.

Su çiçeği ateş yapar mı, Su çiçeği ateş yapan bir rahatsızlıktır. Bunun dışında çocuğun yemek yememe problemi olabiliyor, halsizliği olabiliyor, ağız içindeki yaralardan dolayı ağız içinde ağrı olabiliyor. Yani döküntü, ateş, yemek yememe, halsizlik, spesifik bulgulardır. Döküntünün geçme süresi çocuklarda genelde 1 haftadır. Su çiçeğinde döküntü ortaya çıktıktan sonra zamanla yavaş yavaş yeni döküntüler oluşur ve eskiler kurur. Ayrıca su çiçeği hastalığı kendi kendine iyileşen bir hastalıktır.

Su çiçeği olan çocuklar kaşındığında tırnaklarıyla vücudunun diğer bölgelerine enfeksiyon bulaştırabilir veya vücudun direncini düşüren ikinci bir enfeksiyon ek olduysa bakteriyel enfeksiyon riskini artırır. Su çiçeği hastalığında non-steroid antienflamatuvar kullanıldığı zaman bakteriyel enfeksiyon ilave olma riskini artırmaktadır, bakteriyel enfeksiyon iz bırakır.

Yine su çiçeği hastalığında, vücut direncini düşürdüğü için bazı komplikasyonlar daha da artmaktadır. Orta kulakta iltihap ve bakteriyel enfeksiyon olarak zatürre olma olasılığını arttırmaktadır.

Su çiçeği çok az da olsa, meningoensefalit dediğimiz çocuklarda bilinç kaybına, yürüme rahatsızlıklarına neden olmaktadır. Ama genelde selim bir hastalıktır. Su çiçeği 1 haftada iyileşmeye başlar ve genelde kalıcı bir leke bırakmaz.

Su çiçeği aşısı 1995 yılından itibaren uygulanıyor. Aşının koruyuculuğu %90'a yakın. Genelde 1 yaştan 15 aya kadar yapılır. Ama daha büyük çocuklara da yapılabilir. Daha önceki yıllarda aşı tek doz olarak yapılıyordu. Fakat günümüzde su çiçeği aşısı iki doz yapılmaktadır. İlk çıktığında antikorlarla vücudu koruma süresi 11 yıla kadar çıkar.

15 aylık ya da 1 yaşında aşı yapılan çocuğun aşısını genelde 4-6 yaş arası ikinci bir dozda tekrarlanması gerekir. İlk dozdan sonra koruyuculuğu %90, ikinci dozda koruyuculuk oranı daha da artmaktadır.
" } ] }