{ "title": "Su Çiçeği Bulaşıcı Mı", "image": "https://www.sucicegi.gen.tr/images/su-cicegi-bulasici-mi.jpg", "date": "21.01.2024 05:33:41", "author": "Gülşen boğa", "article": [ { "article": "Su çiçeği bulaşıcı mı, genelde çocukların ve yetişkinlerin çıkartmış olduğu enfeksiyonlu ve ateşli bir hastalıktır. Çocukların geneli su çiçeği aşısı yaptırılmışlardır. Su çiçeği aşısı yapılan bir kişinin bu rahatsızlığı çıkartmayabilir. Su çiçeği aşısı yapılanların bazıları çok ağır atlatırken bazıları ise çok hafif atlatılabilir. Aile içinde birinin su çiçeği olması herkese bulaşması anlamına gelmektedir. Bulaşıcı hastalık olan su çiçeği ilk çıktığı günlerde belirtileri arasında halsizlik ve ateş görülmektedir. Belirtileri olarak ateş ve halsizlik yapar. Vücut içine giren virüs ile oluşan su çiçeği oldukça bulaşıcıdır. Aile içinde oluşan su çiçeği bulaşma olasılığı diğer aile fertleri için kaçınılmazdır.

Böylesi bir durum karşısında hasta en yakın kliniğe götürülmelidir. Vücut içine giren virüsün su çiçeği olarak görünmesi ve yayılması durumunda yapılacak en doğru şeyin doktor kontrolü olmasıdır. Böyle bir durum karşısında evde yapılacak bir önlem yoktur. Su çiçeği olan kişinin iyileşene kadar evden dışarı ve küçük çocuk ise okula dahi gitmesi doğru olmaz. Aksi taktirde herkese bulaşır ve hasta kendi sağlığına kavuşmadan başkalarına bulaştırmış olur. Su çiçeği olan ve vücuduna giren bir kişide kuluçkaya dönemi başlar. Bu dönem yaklaşık en az 2 hafta sürmektedir. Ayrıca hasta olan kişinin vücudunda şiddetli kaşıntı ve deri döküntüleri olmuştur. Bu durumlar karşısında hasta oldukça streslidir.

Su çiçeği nasıl bulaşır: su çiçeği teşhisi konulan kişinin evden dışarı çıkmaması gerekir. Su çiçeği bulaşıcı mı diye merak ediyorsanız, su çiçeği hapşırma, öksürme gibi nefes yolu ile karşısındaki kişiye bulaştırır. Çocukların okul ve kreş gibi ortamda birbirlerine bulaştırması oldukça sık, rastlanılan durumlar arasındadır. Su çiçeği olan kişinin kendine dikkat etmesi gerekir. Üstelik sinsice yayılan bu hastalıkta ise ateş üşütme, titreme görülmektedir. Hasta olan kişiyi doktor kontrol altına alarak verdiği ilaçlarla hastanın kaşıntı ve ağrısının dinmesine yardımcı olur.

Su çiçeği belirtileri nelerdir: hasta olan kişinin öncelikle baş ağrısı ile birkaç gün önceden belirtisi başlar. Bunun ardından ise şiddetli bir karın ağrısı, ortaya çıkarak bir anda vücutta kızarıklar belirginleşerek ortaya çıkar. Yaklaşık sıkıntı yarattığı süre ise oldukça uzun bir süredir. İki hafta süren su çiçeği hasta olan kişinin dışarı ile ilgisi iyileşene kadar kesilir. Su çiçeğinden korunmanın en etkili yolu ise bebeklikten vurulan aşıdır. Aşı yapılan kişilerin yaklaşık 10-15 yıl bu hastalıktan korunmaları mümkündür.
" } ] }