{ "title": "Su Çiçeği Kuluçka Süresi", "image": "https://www.sucicegi.gen.tr/images/su-cicegi-kulucka-suresi.jpg", "date": "18.01.2024 23:36:27", "author": "şükran akdağ", "article": [ { "article": "Su çiçeği kuluçka süresi, Su çiçeği vericella zoster virüsünün etken olduğu vücutta kaşıntılı, kırmızı sulu kabarcıklardan oluşan döküntüleridir. Yorgunluk ve ateş ile kendini ortaya çıkan bulaşıcı bir hastalıktır. Su çiçeği döküntüleri ilk yüzde ve vücutta olarak kendini gösterir. Su çiçeği genellikle çocuklarda görülür ve çocukken çıkarmamış yetişkinler dede görülür. Su çiçeğinin çok fazla bulaşıcı özeliği vardır. Su çiçeği ciltteki döküntüsü, kızarıklık, kaşıntı ve yüksek ateş ile meydana çıkar. Su çiçeği kuluçka döneminde yaklaşık on dört gün sonra döküntüler ortaya çıkar. İlk günler yüksek ateş ortaya çıkar daha sonra halsizlik ve burun akıntısı meydana gelir. Su çiçeğinde görülen deri döküntülerin de içi su dolu kabarcıklar şeklinde olup. Yüzde, boyun bölgesinde, saç derisinde, göbek ve en çok da sırt bölgesinde döküntüler daha çok kendini gösterir. Su çiçeği kaşıntı yapar ve kızarıklığa sahiptir. Su çiçeğinde kızarıklığa, su toplama ve kaşıntılı olan bu evre yaklaşık 6-7 gün sürer, bu arada bir iki günde yüksek ateş görülebilir. Çok ağır durumlarda ve aşırı döküntüler de zatürreye çevirme ihtimalinde mutlaka hastaneye yatırılarak ilaç tedavisi uygulanarak hasta göz altında kalmalıdır. Su çiçeği kuluçka süresi yaklaşık 14-15 gün arası döküntülerle ortaya çıkar, döküntülerin sönmesi 6-7 gün sürer ve bu süre içinde hastalık çök rahatlıkla bulaşır. Toplamda kuluçka dönemi yaklaşık 15-20 gün sürebilmektedir.

Su çiçeğinin zararları: Su çiçeğinin nadiren de olsa komplikasyonlara yol açma ihtimalleri olabilir. Deri, akciğer, deri altı, eklem yerleri gibi vücudun değişik yerlerinde ve kanda görülen bakteriyel enfeksiyonlar, su çiçeği hastalığına bağlı olarak oluşabilecek durumlardır. Hastalık bazı kişilerde beyine ve iç organlara yayılabilir. Enfeksiyon sırasında ağrıyı ve ateşi düşürmek için kesinlikle aspirin kullanılmamalıdır. Aspirin kullanılması akciğere ve beyine tahribata sebep olur aynı zamanda reye sendromu oluşumuna sebebiyet verir. Reye sendromu da grip sebebiyle aspirin ve aspirin gibi salisilat içeren ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaç kullananlarda görülen sorundur. Bu tür durumlarda karaciğerde yağ birikir ve beyin içi basıncı çok yükselir ve bu durum ölüme yol açabilmektedir. Akciğer enfeksiyonu da ciddi sonuçlara yol açar zatürreye sebebiyet verir ve bu durumda hastanın hayatının kayıp etmesine sebebiyet verir. Su çiçeği gözde çıktığı taktirde körlüğe de sebebiyet verme ihtimali olabilir.

Su çiçeği aşısı ne zaman yapılır: Su çiçeği aşısı 13 aylıktan büyük bebeklere yapılmaktadır. Fakat tek doz aşı yeterli olmadığından beş ve altı yaşlar arası aşı bir doz olarak tekrarlanır. Yetişkinler bu hastalıkla çocukluk döneminde karşılaşıp bağışıklık elde etikleri için yetişkinler arasında pek salgın görülmez. Fakat çocukken su çiçeğini çıkarmayan yetişkinlerde çıkarma olasılığı vardır. Yetişkinken çıkartılan su çiçeği daha zor geçirilir. Su çiçeği kuluçka süresi bile daha kısa olabilir. Bağışıklık sistemi düşük olan kişiler, kanser hastaları ve hamile kadınlar risk altında oldukları için mutlaka aşı olmaları gerekmektedir. Su çiçeği aşısının bebek üzerinde herhangi bir etkisinin olup olmadığı bilinmediği için hamile kadınların aşı yaptırmamalıdır. Hamilelik döneminde su çiçeği riskini önlemek için hamile kalmadan dört hafta önce aşıyı yaptırıp bu riski en aza indirilebilir.
" } ] }