{ "title": "Su Çiçeği Virüsü", "image": "https://www.sucicegi.gen.tr/images/su-cicegi-virusu.jpg", "date": "19.01.2024 06:23:54", "author": "Begüm Eser", "article": [ { "article": "
Su Çiçeği Virüsü, tıbbi adı varisella zoster virüsüdür. Su çiçeği hastalığı, en bulaşıcı hastalıklardan birisidir ve bulaşma yolu hava iledir. Varisella zoster virüsü kendine özgü üç çeşit enfeksiyon yapar. Bu enfeksiyonlar primer, latent ve sekonder enfeksiyonlardır.

Primer enfeksiyon: Solunum damlacıklarının üst solunum yolu epitel hücreleri ve konjonktivaya teması sonucunda bulaşır. Giriş yerindeki ilk replikasyondan sonra primer ve sekonder viremiler yaparak hedef doku olan cildin epidermis tabakasına, langerhans hücrelerine ulaşır. Varisella zoster virüsü ciltte sırası ile makül, papül, tek gözlü vezikül, püstül ve krut oluşumu ile karakterize su çiçeği hastalığına neden olur. Lezyonlar polimorfizm gösterir, her çeşit cilt lezyonu bir arada bulunabilir. Göğüs ve sırttan başlar. Gövdede fazla, yüzde ve ekstremitelerde ise az sayıdadır. Saçlı derde de görülebilir. Lezyonlar kaşıntılı ve bulaştırıcıdır. Cilt lezyonları sadece epidermiste sınırlı kaldıkları için iz bırakmadan iyileşirler. Su çiçeği enfeksiyonu, erişkinlerde çocuklardan daha ağır seyreder. Ölümcül seyirli olan zatürre gelişme riski artar. Yeni doğan ve immün yetmezliklerde ciddi, ilerleyici bir seyir izler. Gelişen kan yayılımı sonucunda karaciğer, akciğer ve beyin gibi organlar da tutulur.

Latent enfeksiyon: Virüs, primer enfeksiyondan sonra alt torasik duysal sinir köklerine veya kranial duysal ganglionlara çekilir ve latent hale geçer.

Sekonder enfeksiyon (Reaktivasyon): İleri yaş, kanser, özellikle Hodgkin lenfoması ve immün yetmezlik gibi hücresel immünite kusurlarında reaktivasyon enfeksiyonları gelişir. Duyu sinirleri boyunca, bunların innerve ettikleri dermatomlara geri dönerler. Gruplu, kuşak tarzında ve ağrılı veziküler lezyonlara (Herpes zoster) yol açarlar. Lezyon bölgesindeki ağrı çok şiddetli olabilir ve aylarca sürebilir (Post herpetik nevralji). Zona lezyonlarında da tipik multinükleer dev hücreler ve inklüzyon cisimcikleri bulunur. Zona hastasının vezikülü ile temas eden duyarlı konakta su çiçeği gelişir. Zona, Nervus facialis'in geniculate ganglionundaki reaktivasyon sonucu gelişmiş ise yüz felci, dış kulakta veziküller, 8. Sinir tutulumu, damak kaynaklı tat ve tükürük kaybı, göz yaşı ve burun salgısında azalma (Ramsey-Hunt sendromu) görülür.

Komplikasyonlar
" } ] }