{ "title": "Su Çiçeği Yaraları", "image": "https://www.sucicegi.gen.tr/images/su-cicegi-yaralari.jpg", "date": "20.01.2024 06:04:23", "author": "sonay yıldız", "article": [ { "article": "Su Çiçeği Yaraları: su çiçeği genellikle çocuklarda görülen bir hastalıktır. Su çiçeği, varicella zoster denilen bir virüsün sebep olduğu ve vücutta kaşıntı, kırmızı döküntüler oluşturan bir hastalık türüdür. Ayrıca su çiçeği aşı ile korunabilen bir hastalıktır. Bir yaşını dolduran her bebeğe su çiçeği aşısı yapılabilir ve bu aşının 4- 6 yaş arasında tekrarlanması durumunda ise ömür boyu bağışıklık kazanmasını sağlar. Sağlıklı ve aşılı çocuklar su çiçeği yaralarını daha hafif atlatırlar. Bağışıklık sistemi zayıf olan çocuklar ise nadir de olsa menenjit gibi ciddi ve tehlikeli olan bu hastalığa yakalanabilirler. Genellikle ağız yoluyla alınan virüsler, vücut içerisinde hızlı bir şekilde yayılarak çoğalırlar. İki ile on yaş arasındaki çocuklarda daha sık görülen bir hastalık türüdür.

Su çiçeği hastalığına genellikle kış ve bahar aylarında daha sık rastlanır.

Su çiçeği yaraları belirtileri; bu hastalığın en belirgin özelliği, vücutta oluşan kırmızı pulcuklar ve içi su dolu kabarcıklardır. Bunun yanı sıra halsizlik, iştahsızlık, baş ve kasın ağrısı, ateş gibi belirtilere sahip olan bir hastalıktır. Su çiçeğinde vücutta oluşan pulcuklar iki üç gün sonra lekeler kabacığa dönüşür. Ayrıca su çiçeği yarası çok kaşıntı yapar ve vücudun her yerinde çıkabilir. Örneğin saç derisinde, parmak aralarında, ağız içinde, göğüs ve sırt bölgesinde meydana gelir. Geçirilen su çiçeği ve yaraları 10-15 gün arasında yavaş yavaş etkisini kaybetmeye başlar. Ancak su çiçeği yaraları çok kaşıntı yaptığı için kesinlikle bu yaralara dokunulmamalıdır. Çünkü su çiçeğinde oluşan yaralar vücutta kalıcı leke ve çukurlar oluşturur. Bunlarda kalıcıdır ve tedavisi de yoktur.

Su çiçeği yaraları tedavisi; bu hastalık virüslerden kaynaklandığı için ilaçlar pek işe yaramaz. Ancak kaşıntıyı hafifletmek ve yara oluşumunu azaltmak için krem ve losyonlar kullanılır. Bu ilaçları da mutlaka doktor veya eczacıya danışarak kullanmakta fayda vardır. Su çiçeği geçiren çocukların temizliğine daha çok önem verilmelidir. Kullanılan özel eşyalar havlu, yastık kılıfı ve çarşafları sık sık yıkanıp dezenfekte edilmelidir. Su çiçeği yaraları çok kaşınır ve bulaşıcı olduğu için de bulaşmasını önlemek için tırnaklar uzamadan kesilmeli ve törpülenmelidir.

Ayrıca su çiçeği geçiren çocuklarda iştah azalmasına bağlı olarak su kaybı yaşanır. Bunu önlemek için çocuk olabildiğince sıvı ağırlıklı ve hafif gıdalarla beslenmelidir. Ağır baharatlı eyağlı yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Su çiçeği yarası ağrı ve ateşte yaptığı için ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlarda kullanılır. Su çiçeği geçiren bebek ve çocukların kreş, anaokulu, okul ve kalabalık yerlerden uzak tutulmaları gerekir. Bu hastalığın bulaşıcı olduğu unutulmamalıdır.
" } ] }