{ "title": "Yetişkinlerde Su Çiçeği", "image": "https://www.sucicegi.gen.tr/images/yetiskinlerde-su-cicegi.jpg", "date": "19.01.2024 16:35:39", "author": "Burcu Özgüney", "article": [ { "article": "Yetişkinlerde Suçiçeği, çok sık olmasa da zaman zaman karşılaşılan bir durumdur. Su çiçeği viral bir hastalık olduğu için genellikle bulaşma yolu ile başlar ve hastalık ilk haftasında semptomatik belirti göstermez. Yetişkinlerde suçiçeği, çocuğu olanlarda daha sık görülebilir. Özellikle çocukluk çağında suçiçeği geçirmemiş kişiler kendi çocukları veya etrafındaki çocuklar sayesinde kontamine olabilir. Suçiçeği hayat boyunca bir defa görülen bir hastalıktır. Son yıllarda çok sık rastlanmasa da özellikle okul çağındaki çocuklarda salgın olarak başlayabilir ve suçiçeği kapan çocuk evdeki diğer aile fertlerine bulaştırabilir. Erişkinlerde suçiçeği çocuklardan daha zor atlatılacağı için dikkat edilmesi gereken bir hastalıktır.

Yetişkinlerde Suçiçeği Belirtileri Nelerdir?

Yetişkinlerde suçiçeği, bulaştıktan sonra hastalığa işaret eden karakteristik belirtiler ilk bir hafta içinde pek kendini göstermez. Hastalığa tanı koymak çoğunlukla bulaşmadan bir hafta sonrasında mümkün olur. Başlıca belirtiler;
Belirtiler sıradan bir nezle gibi başlayıp hızla ilerleyebilir. Suçiçeği viral bir hastalık olduğu için yüksek ateş en çok dikkat edilmesi gereken semptomdur. Yetişkinlerde suçiçeği, vücutta oluşturacağı döküntüler, kaşıntı ve şiddetli ateş yüzünden hayatı etkileyebilen bir hastalıktır. Dikkat edilmez ve kızarık bölgeler kaşınır ve kanatılırsa sonrasında ciltte iz bırakabilir.

Yetişkinlerde Suçiçeği Tedavisi Nasıl Yapılır?

Yetişkinlerde suçiçeği, hastalığın semptomatik belirtilerine karşı tedavi uygulamak mümkündür. Hastalık hafif seyrediyorsa eklem ve baş ağrıları için bir ağrı kesici kullanmak ve kaşıntılı bölgeler için sadece losyon uygulamak yeterlidir. Bol istirahat etmek, bol sıvı tüketmek ve hastalık geçene kadar evde vakit geçirmek kişiyi rahatlatacaktır. Suçiçeğinin nekahat süresi genelde 21 gündür.

Yetişkinlerde suçiçeği bazen başka hastalıklara zemin hazırlayabilir. Ateş yükselmesi ve bedenin direncinin düşmesi ile, pnömoni, akciğer ödemi, artrit, menenjit, optik nevrit, larenjit, vulvit gibi ciddi hastalıkların oluşumuna zemin hazırlayabilir. Yetişkinler suçiçeği kapmışsa mutalak bir hekime başvurmalıdır. Suçiçeğinin tedavisinde antiviral ilaçlar kullanılır fakat suçiçeği ile başka hastalıklar başlamış ise hekim gerek görür ise antibiyotik veya antibakteriyel ilaçlar önerebilir. Yetişkinlerde önemli olan ateşi düşük seyirde tutmaktır. Kaşıntılı bölgeler için antiseptik kullanmak, kaşıntının hızını azaltabilir.
" } ] }